U krizi ušteđeno 187,6 miliona maraka

Bez autora
Jun 02 2010

Vlada RS uspjela je da sačuva fiskalnu i socijalnu stabilnost Srpske i u godini svjetske ekonomske krize, a ukupna ušteda svih nivoa vlasti iznosi 187,6 miliona maraka. Od 19 mjera iz osnovnog paketa, deset se realizuje u kontinuitetu, pet je realizovano u potpunosti, dvije djelimično, sprovođenje jedne je u toku, a jedna mjera nije realizovana. Osim ušteda u republičkom budžetu, opštine i gradovi uštedjeli su 92,6 miliona maraka, a vanbudžetski fondovi 25 miliona maraka. Vlada je na vrijeme i tačno procijenila da RS neće imati direktne posljedice svjetske ekonomske krize, što se i desilo budući da je bankarski sektor ostao stabilan. Mjere za ublažavanje posljedica krize usvojili su već na početku 2009. godine među prvima u regionu. Razvojna komponenta budžeta RS ogleda se u povećanju sredstava za podsticaj poljoprivrede koja su sa 80 miliona lani porasla na 81,6 miliona maraka.

U krizi ušteđeno 187,6 miliona marakaVlada RS uspjela je da sačuva fiskalnu i socijalnu stabilnost Srpske i u godini svjetske ekonomske krize, a ukupna ušteda svih nivoa vlasti iznosi 187,6 miliona maraka.

Rekao je ovo ministar finansija RS Aleksandar Džombić izlažući poslanicima Narodne skupštine RS Informaciju o implementaciji Akcionog plana za sprovođenje mjera za ublažavanje negativnih efekata svjetske ekonomske krize na privredu RS, koja je poslije cjelodnevne rasprave juče usvojena. Od 19 mjera iz osnovnog paketa, deset se realizuje u kontinuitetu, pet je realizovano u potpunosti, dvije djelimično, sprovođenje jedne je u toku, a jedna mjera nije realizovana.

- Osim ušteda u republičkom budžetu, opštine i gradovi uštedjeli su 92,6 miliona maraka, a vanbudžetski fondovi 25 miliona maraka - kazao je Džombić, prenosi Srna.

Ministar finansija je istakao da je Vlada na vrijeme i tačno procijenila da RS neće imati direktne posljedice svjetske ekonomske krize, što se i desilo budući da je bankarski sektor ostao stabilan.

- Mjere za ublažavanje posljedica krize usvojili smo već na početku 2009. godine među prvima u regionu - rekao je Džombić.

Dodao je da se razvojna komponenta budžeta RS ogleda u povećanju sredstava za podsticaj poljoprivrede koja su sa 80 miliona lani porasla na 81,6 miliona maraka.

Iz privredno-razvojne komponente Razvojnog programa RS preko Investiciono-razvojne banke RS u prošloj i pretprošloj godini, te do 26. aprila 2010. godine plasirano je 467,4 miliona maraka.

- Direktni rezultati rada IRB-a RS  bili su održavanje oko 18.500 i otvaranje novih 3.500 radnih mjesta - naglasio je Džombić.

Predsjednik Saveza sindikata RS Ranka Mišić kazala je da je 24 odsto poslodavaca u RS najavilo mogući višak radnika.

- Zato tražimo da bude osnovan fond solidarnosti. Ova institucija, služila bi za zaštitu i radnika i poslodavaca, te očuvala postojeću zaposlenost - rekla je Mišićeva i dodala da bi se sa dva miliona maraka u tom fondu moglo sačuvati više od 4.000 radnih mjesta.

Džombić je rekao da će rješavanje problema nezaposlenih u 2010. godini biti jedan od prioriteta Vlade.

Predsjednik Privredne komore RS Borko Đurić pozdravio je Vladine mjere i dodao da ih je potrebno dopuniti.

Predsjednik Skupštine Udruženja ekonomista "SWOT" Goran Račić smatra da bi stanje u privredi bilo gore da mjere nisu donesene. Dodao je da je bitno da se nastavi sa njihovom realizacijom i u sljedećem periodu, te da se što prije osnuje Garantni fond.

BDP

Ministar finansija RS rekao je da je bruto društveni proizvod RS u 2009. godini nominalno rastao za 0,1 odsto u odnosu na godinu ranije, kada je iznosio 8.489 miliona maraka. Realna stopa rasta bila na nultom nivou. Dodao je da je, imajući u vidu kretanje BDP-a, u zemljama okruženja, jasno da je nulta realna stopa rasta BDP-a u RS dokaz da su mjere Vlade dale rezultate u očuvanju privredne aktivnosti. Prosječna penzija u 2009. godini u odnosu na 2008. godinu povećana je sa 297 maraka na 320 maraka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik